Bahan-bahan:
3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik = 250 gm
2 cwn gula castor - kurangkan sebab yang saya buat tu manis (saya kisar gula pasir je)
5 biji putih telor
2 sdk esen vanila
1 cawan susu segar - saya guna low fat
pewarna - saya guna oren, merah, ungu dan hijau
pewarna - saya guna oren, merah, ungu dan hijau
kalau xsalah 3 cwn tepung = 300 g ,
$ 2.50/1000g = $ 0.0025 x 300 g = $ 0.75
4 sdk baking powder ~ $ 0.40
1/2 sdk garam ~ halal
250 g butter = $ 5.00
2 cwn gula castor -
$ 2.50/1000g = $ 0.0025 x 200 g = $ 0.50
5 biji putih telor - $ 0.40 x 5 = $ 2.00
2 sdk esen vanila ~ $ 0.20
1 cawan susu segar - saya guna low fat ~ agar $ 1.00 kot...
pewarna - 4 color x $ 0.20 ~ $ $ 0.80
so total anggaran ialah ~ $ 10.70
Cara-cara:
2- Panaskan oven pada suhu 170C
3- Ayakkan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan
4- Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
5- Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
6- Masukkan esen vanila
7- Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
8- Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
9- Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
10- Masukkan dalam loyang
11- Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
12-Bila dah masak. Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
huhuhu... cikit kekurangan di situ... akibat salah teknik letak paper
sepatutnya dasar loyang je.. tapi saya x gunting paper tu.. akibatnye hujung2 kertas melekat dgn kuat
di hujung kek..
ni da ok.. bile gunting paper bulat tidak melebihi dasar loyang..
13- Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
*Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.
Untuk Cream Cheese Frosting
Bahan:
250 g cream cheese
120 g gula aising
120 g butter
saya guna yang ni - TATURA CREAM CHEESE : EXTRA 20GM
$ 8.00
500 g gula aising = $ 2.00
$ 2.00/ 500 g = 0.004 x 120 g = $ 0.48 ~ $ 0.50
250 g butter = $ 5.00
$ 5.00/ 250 g = 0.02 x 120 g = $ 2.40
so total for cream cheese frosting is $ 10.90
Cara-cara:
- Pukul semua bahan dengan mixer sehingga ringan dan gebu.
- Sedia untuk digunakan.
Tips agak2 dari saya : 1- maybe cream tu kenal letak lam peti dulu lepas dicampur semua bahan agak xcair n lagi cantik n kemas bile nak tampal atas kek tu ...huhu..
2- biar kek sejuk seketika then baru keluar kan dari loyang... takut pecah kek nanti...
3- kalau nak kek cepat siap make sure guna byk loyang n oven kena besar punye, sumbat je semua sekaligus... huhuhu...
conclude di sni total anggaran for the whole kek is ~$ 22.00
resepi from here
No comments:
Post a Comment