Bahan2:
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 2 tbsp serbuk koko ( saya letak 2 sudu besar )
- 1 tsp double action baking powder ( saya letak 1 sudu kecil ) + secubit garam
- 1/2 cawan gula kastor
- 3 biji telur
- 1 tsp esen vanila
- 1 cawan susu segar
- 1 tbsp pewarna merah + 1 tsp pewarna coklat
- 1 tsp baking powder
- 1 tbsp cuka
Cara- cara:
1- ayak tepung, serbuk koko, double action baking powder + secubit garam bersama-sama sebanyak 3 kali.
3- buttermilk = 1 cawan susu segar campur 1 tbsp cuka. kacau dan biar selama 10 minit.
4- langkah 1, masukkan telur 1 per 1, pukul sehingga kembang, masukkan esen vanila.
5- campurkan buttermilk dengan campuran pewarna merah + coklat
6- masukkan tepung + buttermilk berselang-seli pukul kelajuan perlahan sehingga sebati.
7- dalam bekas lain, campurkan baking powder dan cuka. kacau rata.campuran akan berbuih.
8- masukkan ke dlm adunan tadi.. tuang ke dalam loyang dilapik kertas dan disapu mentega/ marjerin di sekeliling tepi nya.
9- bakar 160'c selama 45 minit. ovebn panaskan terlebih dahulu..
- cream cheese frosting -
- 250 gm cream cheese
- 120 gm butter
- 120 gula aising - ayak, campur air panas( jgn banyak t jadi mcm sy.. cair sgt cream nye)
kacau rata cream cheese + butter
pukul hingga ringan dan berkrim...
No comments:
Post a Comment