Wednesday, January 2, 2013

Kek Baldu Merah @ Red Velvet Cake

Bahan2:
  1. 2 1/2 cawan tepung gandum
  2. 2 tbsp serbuk koko ( saya letak 2 sudu besar )
  3. 1 tsp double action baking powder ( saya letak 1 sudu kecil ) + secubit garam
  4.  1/2 cawan gula kastor
  5. 3 biji telur
  6. 1 tsp esen vanila
  7. 1 cawan susu segar
  8. 1 tbsp pewarna merah + 1 tsp pewarna coklat
  9. 1 tsp baking powder
  10. 1 tbsp cuka



Cara- cara:


1- ayak tepung, serbuk koko, double action baking powder + secubit garam bersama-sama sebanyak 3 kali.

2- pukul gula dan mentega hingga kembang dan ringan.



3- buttermilk = 1 cawan susu segar campur 1 tbsp cuka. kacau dan biar selama 10 minit.





4- langkah 1, masukkan telur 1 per 1, pukul sehingga kembang, masukkan esen vanila.

5- campurkan buttermilk dengan campuran pewarna merah + coklat
6- masukkan tepung + buttermilk berselang-seli pukul kelajuan perlahan sehingga sebati.

7- dalam bekas lain, campurkan baking powder dan cuka. kacau rata.campuran akan berbuih.

8- masukkan ke dlm adunan tadi.. tuang ke dalam loyang dilapik kertas dan disapu mentega/ marjerin di sekeliling tepi nya.
9- bakar 160'c selama 45 minit. ovebn panaskan terlebih dahulu..

- cream cheese frosting -
  1. 250 gm cream cheese
  2. 120 gm butter
  3. 120 gula aising - ayak, campur air panas( jgn banyak t jadi mcm sy.. cair sgt cream nye)
kacau rata cream cheese + butter 
pukul hingga ringan dan berkrim...







No comments:

Post a Comment