demi cinta ku pada dunia masakan... ala2 masterchef la pulak...
ni beli mase first time masuk kedai kek yg jual barang2 kek... huhuhu... teruja.. teruja...
sumber resepi
sumber resepi
Resepi (untuk 20 biji saiz kecil) :
1/2 cawan butter
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
secubit garam
4 biji telur
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@tau
250 ml air
125g butter
150g tepung- diayak
1/4 sudu teh garam
4 biji telur
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@tau
250 ml air
125g butter
150g tepung- diayak
1/4 sudu teh garam
4 biji telur
cara- cara :
1) Masukkan butter dan air ke dalam periuk dengan api kecil. kacau sampai butter tuh larut.
2)bila dah larut, masukkan tepung gandum dan garam.
4) tutup api dan biar sejuk selama 5-10minit. (step ni kena ikut betul2 tau.. kalau x sejukkan n terus masukkan telur.. nanti telur akan masak n ber ketul2 putih terhasil = pengalaman ku)
5) masuk telur satu persatu, dan kacau sampai sebati. (tak perlu letak atas api)
6) masukkan adunan dalam piping bag dan pipe kan atas aluminium foil yang disapu butter.
7) bakar dengan suhu 200 C selama 15minit- 25minit. Nampak x tompok2 air tu... ni aku ikut tips kat blog ni... katenye sebelum bakar "spray dengan air..ni nak bagi puff tu kembang elok je."
8) bila sudah masak, biar kan sejuk selama setengah jam sebelum masukkan custard.
inilah dia the first cream puff ku... 'comel sgt kan'
sumber resepi custard cream
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
Cara-cara
Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
Cara-cara
Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.
No comments:
Post a Comment